Reggeli kávé mellé szól a porcerősítő…

Hiába no, én sem leszek már fiatalabb…
…Elvégre mégiscsak 23 éves vagyok. Kiskoromban a hasonló korúakat már egy laza „csókolommal” üdvözöltem. Kaptam is a pillantásokat.

De eljött az én időm is. Az idő, amiről mindenki azt hiszi, halogathatja a végtelenségig. Amit mindenki tud, hogy eljön egyszer, mégsem ismeri el senki, mikor itt van. „Á, ez még nem az, ahhoz én még fiatal vagyok.” „A nagyanyám szokott hasonlók miatt aggódni, nem én.”

Igen, a térdfájásról beszélek.

Tudom, tudom, hogy csak rosszul léptél és elmúlik pár napon belül. Nem, megértem, ha le akarsz ülni a buszon. Nem, nem kell magyarázkod… mondom nem, elhiszem, hogy csak időlegesen fáj a térded! Ha te mondod, biztos úgy van…

Ha túllépsz a tagadás fázisán, ideje elgondolkodni azon, hogyan lehetne segíteni a sajgó, reszelő állagú porcaidon.

A testünk minden része igényli a törődést. Ahogy mondani szoktam, nem elég, ha akkor kezdesz el fogat mosni, mikor már kiestek a fogaid. C-vitamint sem csak betegség ideje alatt szed az ember. Ahogy omega-3 zsírsavkapszulák fogyasztását is mindenki számára kötelezővé kéne tenni, különösen abban az esetben, ha valaki nem szereti a halat és ezért nem fogyaszt semmilyen vízi táplálékot. Meghálálja a tested hosszútávon, ha törődsz vele és megadod neki azokat a tápanyagokat, amikre szüksége van. Bízz bennem, biológus vagyok.

Szokás mondani, a testünk olyan, mint egy építkezés. Hogy felépítsük, szükségünk van építőanyagokra; ezek a fehérjék. Hogy legyen mivel működtetni, szükségünk van zsírokra és szénhidrátokra; ezek szolgáltatják a testünk működéséhez szükséges energiát. És hogy olajozottan működjenek a dolgok, szükségünk van vitaminokra és ásványi anyagokra. És porcerősítőre.

Aki sportol, az tudja, miről beszélek; bizonyos sportok nagyon hamar képesek leamortizálni az ízületeinket. Ugyanez igaz bizonyos munkatípusokra is. Sajnos a kettő ráadásul össze is függ; akik nem végeznek semmilyen fizikai aktivitást munkájuk során, legfeljebb a kávégép között ingáznak oda-és vissza, azok hajlamosak otthon is csak a kanapé és a hűtő közötti távot kiszuszakolni magukból. Akik viszont állandóan sportolnak (nem a sakkra és a manapság menő e-sportokra gondolok) azoknak meg a túlzott igénybevétel szedi szét idő előtt az ízületeit. A megoldás megint valahol az arany középúton található. És a porcerősítők birodalmában. És a kiegyensúlyozott táplálkozás erdejében.

Többféle porckiegészítő készítmény közül választhatunk. Vannak olyanok, amik a már meglévő problémákat is képesek valamilyen szinten kezelni (bár ez többnyire valamilyen fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő jelenlétével történik; bízz bennem, biológus vagyok.) A legtöbb azonban a porcok építőanyagainak fokozott adagolását biztosítja. A porcokban is van fehérje, mint kollagén, ásványi anyagok, szerves és szervetlen anyagok vegyesen. Sajnos az emberi evolúció úgy alakult, hogy a porcok vérellátása borzalmas. Nehezen jutnak be a vérből a tápanyagok a porcokba. Ha valakinek rossz a keringése, arra ez fokozottan érvényes sajnos. Ráadásul a porcok közötti térben hajlamos a húgysav kikristályosodni, ha a vese nem képes azt rendesen kiválasztani a vizeletbe, vagy más okból tartósan magas a húgysav szint a vérben. Ezt hívják köszvénynek, és veszettül tud fájni. Higgye el a kedves olvasó, nem akarja kipróbálni.

A megelőzés a kulcs. Én testépítéssel foglalkozom és a súlyok emelgetése miatt nekünk is ügyelnünk kell az ízületeink épségére. Bármelyik senior testépítő megmondja, hogy az első és legfontosabb táplálék kiegészítő, amit érdemes elkezdeni szedni, az az ízületvédő. És valóban, aki idejében elkezdi szedni, az általában végigviszi sportolói karrierjét (legyen az hobbiszintű vagy profi) sérülések nélkül. Az egész egy pillanat, amíg reggel, esetleg a kávéd mellé bekapsz egy porcerősítő tablettát. Az anyagiak miatt se aggódj; ne az egészséged legyen az, amin spórolsz. Az legyen az utolsó, amin meghúzod a nadrágszíjad. Meghálálja a tested, megígérem. Csak ne felejtsd el tudatosítani magadban, hogy milyen szerencsés vagy, hogy nem fáj semmid és egészséges vagy.