Próbáltál már kávébabbal memorizni?

Gyermekkoromban rengeteg időt töltöttünk a testvéreimmel és a szüleimmel együtt és játszottunk éjszakákba nyúlóan memória játékot. Édesapám a kávébab csomagolásával foglalkozó cégének köszönhetően, mint főnök, szabadon oszthatta be az idejét, és hat éves koromig édesanyám is csak félállásban dolgozott.

Ezért nagyon hosszan tudtunk nyaranta a Balatonnál nyaralni. Volt is akkoriban egy kis kávészagú nyaralónk és nem egyszer egy teljes hónapig lenn maradtunk, csak édesapánk jött vissza néha a városba egy, vagy két napra.

Nagyon szerettem ezeket a nyarakat és úgy érzem, hogy örökre meghatározták az életemet. Mindig is szerettem volna valami hasonló élményt nyújtani a saját gyerekeimnek is. Az én munkám azonban sajnos nem olyan rugalmas. Persze dolgozhattam volna én is apánk cégénél, mint valamiféle ügyvezető, de sosem gondoltam magamra így, mint vezetőre.

Azt azonban lehet mondani, hogy a kaptafánál maradtam, ugyanis, a későbbiekben már kisebb kávézókat is nyitottunk, eleinte csak azért, hogy a kávéinkat népszerűsítsük, de később már annyira népszerűek lettünk, hogy érdemes volt több kis kávézót is elindítanunk. Az egyik ilyen kis kávézónak vagyok én a helyi vezetője.

Ez nem főnöki pozíció, hiszen én is kiszolgálok és kávét főzök, sütiket rendezek, de én rendelem meg az alapanyagokat is és én osztom be a munkatársaimat, én vagyok a felelős a kávézó hangulatáért, a kialakításáért. Szeretem.

De nyaralónk nincs és sajnos annyi időm sem. Viszont az egész estét betöltő memoryk és memória játékok nagyon hiányoztak. A fiam sokszor bejön hozzám a kávézóba napközi után, hiszen direkt olyan helyre írattam, ami közel van a munkahelyemhez.

Ebben az időpontban már nincsenek annyian, így gyakran tudok vele is foglalkozni. Ilyenkor leülünk az egyik asztalhoz és vagy megnézem a leckéjét, ha valamit nem értett, vagy, ha mindent meg tudott csinálni, akkor játszunk valamit.

Azért szeretek ilyenkor memória játékot játszani vele, mert ilyenkor még elég aktív az agya, ezért nagyon jól fejleszti a gondolkozását és, hát igen, a memóriáját is, viszont ő maga nem veszi észre, hogy éppen őt fejlesztem és örül az együtt töltött időnek és a játéknak. Mindemellett pedig az sem utolsó szempont, hogy ilyenkor még én is elég friss vagyok ahhoz, hogy a saját agyamat is karban tarthassam a memória játék által.

Jó ideig a saját gyerekkori memoryjaimmal játszottunk, de aztán két dolog is történt gyors egymásutánban.

Először a fiam mondta nekem, hogy a memory ugyan minden egyes alkalommal más, hiszen ez is a lényege, de már kicsit unja ezeket a képeket és szívesen játszana valami hasonló elveken alapuló játékot, aminek más a témája. Ezt nagyon meg tudtam érteni, viszont volt egy bajom nekem is. Az én munkaidőm egybe esik a játékboltok munkaidejével, így nekem nagyon bajos ilyen dolgokért elhagyni a kávézót. Úgyhogy valami más megoldás kellett.

A panaszra egy hétre rá, éppen a megszokott, és a múlt hét óta erős unalommal kezelt játékot játszottuk, amikor odajött hozzánk egy fiatal pár és megkérdezték, hogy ők nem kaphatnának-e valami hasonló játékot, mert nagyon jól este nekik a kávéjuk elfogyasztása mellé. Mondtam, hogy sajnos csak ez az egy játék van, viszont amit ők kértek, az szöget ütött a fejembe.

Miután lefektettem aludni Gézut, bekapcsoltam a gépem és kicsit elkezdtem szörfölni a neten. Nemsokára találtam egy oldalt, ahol a memória játékok igen széles skáláját fedeztem fel. Legnagyobb örömre pedig nem csak kifejezetten gyerekeknek szóló játékok voltak, mint a Bogyó és Babócás kártyajáték, hanem kifejezetten a felnőttek számára készített társasok is, mint a Fedőnevek.

Átnéztem az oldal szabályzatát és hogy hogyan tudok rendelni tőlük. Szerencsére minden játék, amit kiválasztottam megvolt a raktáron, így semmire sem kellett várnom. És amennyiben 20.000 Forint fölött vásárolok, a kiszállítás díját elengedik, ami nagyon jó, főleg, hogy alapvetően a kávézóba kértem a rendelést és a cég számlájára írtam, de így magamnak is tudtam rendelni játékot otthonra és így az is olcsóbbra jött ki.

Ráadásul a munkámból sem kellett kimaradnom, ami ugyan nem elképzelhetetlen, de én nem szeretem, mert utána általában pótolnom kell a lemaradást.

Na, szerintem már mindenki sejti, hogy mit is találtam ki. Azt határoztam el, hogy a kávézónkat átalakítom egy kicsit és kávézó – észfejlesztő – játékkuckót csinálok belőle. Izgalmas vállalkozásnak hangzik nem igaz?

Azt is nagyon jónak találtam az oldalban, hogy ebben a témában sem csak egysíkú játékokat kínált eladásra, hanem nagyon sok típusú memória fejlesztő közül lehetett válogatni. Ráadásul állandó akciók is vannak itt, így azokat is érdemes figyelni, mert az ember mindig kifoghat valami szuper játékot a gyereknek.

Vagy éppen Gézu egy születésnapi zsúrba készül, először mindig itt nézek körül és egyszer spóroltam már súlyos ezreket azzal, hogy innen rendeltem és nem rohantam el a legközelebbi játékboltba.

Azt hiszem, hogy egy életre szóló segítséget találtam ennek az oldalnak a „személyében”. Ja, és persze Gézu, meg a barátai is imádják az összes játékot, amit innen rendeltem, úgyhogy nagyon sok iskolai szülőnek kellett már megadnom a honlap címét, aminek azért is örülök különösen, mert eddig mindig csak kávét kértek tőlem, most azonban már másról is híres lettem!