Kávétól a kívánt munkáig

Egyetemi évek alatt könnyen rászokik az ember a kávéra. Minden nap egy mentsvár az a pár perc, amíg elkortyolgatja fekete serketőjét és már is több kedvel fog hozzá a naphoz és gyűjti be a kell tudást az agyába. Diploma előtt álltunk Máté barátommal, ezért az előadások előtti kávézások témái többnyire az volt, mihez fogunk, majd ha kézhez kapjuk az a darab fecnit, ami igazolja, hogy nem csak a lábunkat lógattuk az alatt a 3 év alatt. Korunk egyik nagy problémája az, hogy a frissen diplomások nem biztos, hogy azonnal belevetik magukat abba a szakterületbe, amit elsajátítottak, főleg csak elméletbe, hanem inkább maradnak még mesterképzésen, vagy többségük a világot szeretné látni, új tapasztalatokat, élményeket, hatásokat szerezni. Mi is így vagyunk ezzel, nem lehet úgy belevágni a teljes felnőtt életbe, hogy ne tapasztalnánk meg más országok, népek mentalitását. A kávétól felserkentett agy vicces messzeségekbe és szituációkba tudja vinni az ember fantáziáját, ezért jókat nevetgélünk a terveinken.

Az egyik alkalommal viszont kész tényekkel fogadott Máté. Kicsit megfáradt a vége hajrában, ezért pánikszerűen keresett új lehetőségek után, és amit talált valóban kifogástalan!

Nem tudta mit kezdjen magával, de szívesen utazna, mivel jól megy neki a német, ezért elsősorban német ajkú terület jöhet szóba. Az egyetemi évek alatt kellet némi plusz pénz, nagyobb kiadásokra, nem lehet csak a szülőkön élősködni, a diákhiteltől pedig egyenesen el kell zárkózni, ha van rá lehetőségünk, ezért vendéglátós munkákat, vállat részmunkaidőben. Volt mosogató, barista, pincér, mindig éppen az, amire szükség volt. Nem ódzkodott a munkától és szeretett is emberekkel kommunikálni.  Ezek a tapasztalatok, készségek jó kiindulási alap a külföldi munkavállalásban, és szerencséjére talált is egy remek lehetőséget, egy több éves tapasztalattal rendelkező munkaerő közvetítőnél, akik főleg szállodai munkákhoz segít ügyfeleiket.

Elmesélése szerint fel is hívta, és egy kedves hangú női diszpécser felvilágosította mindenről, amiről csak tudni szeretne. Nagyon pozitív volt az egész beszélgetés és majd még felhívják, hogy egy rövid német nyelvű elbeszélgetést ejtsenek meg vele, hogy valóban olyan-e a nyelvi készsége, mint ahogy azt mondta. Ez azért szükséges, mert az évek tanulsága az volt, hogy sokan elferdítik a valóságot vagy egyszerűen csak nincsenek tisztában saját képességeikkel és érthetően, nem akarnak nem megfelelő munkaerőt kiközvetíteni, mert az ügyfélnek se jó és a majd a munkaadónak se.

Aminek még igazán örült, hogy teljesen korrektek és egyenesek voltak, nem rejtették alá ennek a szolgáltatásnak az anyagi vonzatát, ami érthető, mert ezzel emberek foglalkoznak és az ő munkájukat meg kell fizetni, főleg, ha 99%-os sikerrel találhat az ember munkát. Azért ilyen jó az arány, mert rengeteg szállodával, vendéglátóhellyel állnak kapcsolatban és egy általuk ellenőrzött és szerkesztett önéletrajzot küldenek ki.

Olyan jó ízűen és boldogan mesélte a történteket, hogy nekem is kedvem lett jelentkezni, csak sajnos a német nyelvi kritérium miatt, sajnos nem tudnék pozitív eredményeket bevonzani. Bár még előttem az élet, ha van kedvem akár meg is tanulhatok alapszinten németül az egyetem után és ha nagyon ne jön össze semmi tervem, marad ez a kiváló szolgáltatás és szerzek valami jó ausztriai munkát és új távlatokat nyitok meg magam előtt!

Diplomáig viszont csak szürcsölgetjük a jól megérdemelt kávénkat, hogy bírjuk a diákok monoton hétköznapjait.