Kávébabtól a napelem forgalmazásig

Régi nagy álmom, hogy egyszer saját üzletem, vállalkozásom legyen, viszont csak mostanában érzem, hogy kezd is megérni, kirajzolódni és lassan eljutni a megvalósításig ez az elképzelés. Információ szerzés és további inspiráció gyűjtés végett, olyan emberekkel kezdtem beszélgetni, kérdezni és még inkább hallgatni őket, akik már valamilyen módon kibontakoztatták egy-egy ötletüket és esetleg jól menő üzleteket tudhatnak magukénak. A minap például egy cikk akadt a kezembe, amiben egy szinte velem egykorú srác, arról mesélt, hogyan jutott el a kávéfőzéstől a napelemekig. Hogy a sztori minden pontjában megegyezik-e a valósággal, abban sajnos nem lehetek 100%-ig biztos, mindenesetre inspirációnak egy hétfő reggelre, tökéletes volt.

Azzal kezdte az elsőre furcsának tűnő történetet, hogy már a középiskola mellett el kezdett dolgozni, hogy segíthessen a szüleinek az egyre növekvő kiadásokat fedezni. Édesapja is vállalkozó volt, viszont a válság, mint akkoriban többeknek, megnehezítette a fennmaradást. A fiú, gondolván úgyis szereti a jó kávét, a legjobb hely számára egy kávézó lesz. Eleinte azzal teltek a napjai, hogy szorgosan főzte az éltető nedűt, majd a pénztárgépet is kezelhette, míg végül annyira bíztak benne a munkaadói, hogy az egész üzlet napi teendőit rábízták. Már ekkor felismerte magában, hogy többre hivatott, képes megállni a helyét a munka világában, könnyen szót ért, szinte bárkivel és az üzleti rész sem áll távol tőle. Mégis, miután befejezte a középiskolát, a már régen áhított szakra jelentkezett. Fel is vették, környezetmérnöknek kezdett tanulni. Mindig is foglalkoztatta a kérdés, hogyan és milyen formában tudna hozzátenni természeti környezetünk szépségének, egészségének megóvásához, tisztaságának fenntartásához, valamint a szennyezésmentességének megőrzéséhez. Már egyetemi tanulmányai kezdetén, a megújuló energiaforrások keltették fel leginkább az érdeklődését. Ezek közül is főleg a napenergia érdekelte. Számára nem okozott nagy erőfeszítést megérteni mi a különbség az aktív és passzív napenergia felhasználás között, vagy, hogy a fotovoltaikus eszköz halandónyelven és nemes egyszerűséggel a napelemet jelenti.  A felhasználási módok közül, őt inkább a napenergia elektromos energiává való átalakítása érdekelte, hisz így nem csak szeretett környezetét védheti, de azt felhasználva, hosszútávon gazdaságos energiaforrást biztosíthatna az embereknek. A napelem gyártás és felhasználása akkoriban még igen gyerekcipőben járt kis hazánkban, így ötletei és e köré épülő vállalkozásának terve, újítónak számított. A napelem rendszer árak is ennek tükrében alakultak, nem tartozott ezek vásárlása a családok havi bevásárló listájának elemei közé. Hitvallása és szinte missziója lett, hogy ezeket a rendszereket közelebb hozhassa az emberekhez, és szélesebb körökben ismertté tegye ezek előnyeit.

Felfüggesztettem a cikk olvasását, és kíváncsiságomban rá is kerestem a témára. Az első oldalra rá is klikkeltem amit találtam, és elkezdtem böngészni az ajánlataikat. Arra vonatkozólag, hogy a történet keletkezésének időpontjában számszerűen milyen árakkal kellett számolni nem találtam pontos adatokat, viszont most nem látom annyira elrugaszkodottnak a napelem rendszer árakat. Természetesen ár-érték arányban kell vizsgálni a kérdést, de azt gondolom, hogy energiafelhasználás szempontjából egy tiszta forrásból nyert és a szerkezet felszerelésétől kezdve szinte ingyen kapott szolgáltatással bírunk, így véleményem szerint megéri a befektetés. Visszatérve a történethez, megtudhatjuk, hogy a srác mihelyst befejezte egyetemi tanulmányait, saját üzletet nyitott. Egyik tanára akkora fantáziát látott benne, hogy befektetőként támogatta az ötlet megvalósítását, így mára üzlettársként működik együtt egykori diákjával az egyik legsikeresebbnek mondható napelem forgalmazással foglalkozó cégben. A cikk végén még elmondja és ezzel kerekké teszi az interjút a mára üzletemberré avanzsált környezetmérnök, hogy a kávé továbbra is szerves részét képezi az életének, és a kávézóban töltött éveire a mai napig jóleső nosztalgiával gondol és hiszi, hogy nagyban köze volt ahhoz, hogy ma ott legyen, ahol mindig is szeretett volna lenni. Azt hiszem, mára kellő motivációt és új, hasznos információt is kaptam. Még az is lehet, hogy tovább nézelődök ezen az oldalon és előbb utóbb csatlakozom a napenergia felhasználók táborába. Ami viszont biztos, hogy most iszom egy kávét…