Napelem házilag, az éjszaka közepén

Nagy kávé rajongó vagyok. Szinte minden reggelt kávéval indítok, ugyanis nagyon fáradt szoktam lenni reggelente. Emellett általában alacsony is szokott lenni a vérnyomásom, amire szintén azt ajánlották, hogy igyak kávét. Tegnap azonban kicsit túlzásba estem. Itthon dolgoztam.

A munka mellé pedig megittam két hosszú kávét, ami elég erősre is sikeredett. Miután végeztem a munkával, összekészülődtem, és bementem a városba. Találkoztam a barátommal, és együtt beültünk egy kávézóba, ahol szintén megittam egy hosszú kávét. Nem vagyok hozzászokva ilyen sok kávéhoz, úgyhogy valószínűleg ez az oka, hogy tegnap egész este nem tudtam egyszerűen aludni.

Úgy éreztem, hogy most kell megcsinálnom minden olyan dolgot, amit napok múlvára terveztem. Egyszerűen nagyon pörögtem és éber voltam. Így hát összeírtam, és letöltöttem rengeteg zenét az utazásunkra. Ugyanis megígértem a barátomnak, hogy a hosszú útra csinálok egy lejátszási listát az autóba.

Azzal hajnali kettőre végeztem is, úgyhogy nekiálltam napelemes rendszerek után kutatni, ugyanis arról kell írnom beadandót a suliba. Már egy jó ideje ki lett adva nekünk a feladat, hogy határidőre el kell készülni vele, de valahogy még nem kezdtem neki.

Általában mindent az utolsó pillanatra hagyok. Szerencsére az előadásomig van még egy hetem, de valamiért úgy éreztem, hogy most kell elkezdenem ezt megcsinálni, ha már úgy is olyan éber vagyok. Na, de hajnali kettőkor belefogtam a nagy keresgélésbe.

Rengeteg szakirodalomba beleolvastam, hogy milyen elven működnek a napelemek, pontosan mely területeken tudjuk felhasználni az energiát, nagyjából mennyibe kerül csináltatni egy napelemrendszert stb. Sok mindent találtam róla, úgyhogy kezdett kialakulni a fejemben egy kép, hogy milyen is lesz majd a beadandóm.

Ezt egyébként egy olyan órámra kell elkészítenem, ahol kifejezetten a megújuló energiaforrások fontosságáról tanulunk. A tanárunk folyton elmondja nekünk, hogy ő mennyire hálás érte, hogy van a házán napelem, hiszen már nem, vagy szinte alig kell csekkeket fizetnie, azt pedig azt mondta mindig is utált.

Gondolom sokan vannak így ezzel. Szóval ő nagyon jókat mond mindig a napelemrendszerről, neki nem volt vele semmi baja még. Azt mesélte, hogy már a felesége is megbékélt vele, ugyanis ő először picit ellenkezett az ára miatt.

De a Tanár Úr elmagyarázta neki, hogy ez lehet, hogy egy összegben most soknak hangzik, azonban hosszú távon nagyon jövedelmező beruházás, és még a környezetre sincs káros hatással, sőt. A Tanár Úr egyébként olyan szenvedéllyel tud beszélni ezekről a megújuló energiaforrásokról, hogy néha csak nézünk.

Bár azért valamilyen szinten megértem, hiszen mellette földrajz tanár is, és hatalmas természet védő. Szóval a sok keresgélés és tanakodás után kitaláltam, hogy nem számítógépen fogom beadni a munkámat, hanem kézzel építek egy mini napelemet. Már ha menni fog.

Tudtam, hogy ez sokkal bonyolultabb lesz, mintha csak összedobnék egy power point előadást, de szerettem volna valami extrábbat csinálni. Láttam a házi készítésű napelemekről több videót is, hogy flakonokból és más otthon megtalálható holmikból készítenek emberek napelemet, de még sosem próbáltam.

Úgyhogy ezt találtam ki. Gondoltam sokkal nagyon sikere lenne az előadásomnak, ha nem csak diákról beszélnék, hanem lenne valami megfogható, általam készített eleme is a prezentációnak. A szöveget meg majd megtanulom, vagy elmondom a házi napelemem épülésének a menetét.

Szerintem a Tanár Úr is, meg a többiek is értékelnék. Szeretek egyébként érdekes, interaktív prezentációkat tartani. Sokkal jobban élvezem akkor a dolgot én is, meg szerintem a közönség is. El is kezdtem építeni a saját, házi napelememet. Kész is lettem vele viszonylag hamar. Nem mondom hogy könnyű volt, vagy úgy funkcionál mint egy igazi, de azért én büszke vagyok rá.

Próbáltam lépésről lépésre követni és leutánozni a videókban látottakat és hallottakat, gondoltam abból baj biztos nem lehet. És lám, nem is lett szerencsére. Úgyhogy már szinte mindent tudok a napelemekről és a napelem rendszerekről, és remélem az előadásom is úgy fog sikerülni, ahogy azt elterveztem, és a többiek értékelni fogják a belefektetett időmet és energiámat.